οι ΔΩΔΕΚΑ ΘΕΕΣ της Ελαφονήσου!!!

Η Ελαφόνησος στη Λακωνία έχει δώδεκα θεές, δώδεκα θεϊκές παραλίες, μοναδικές και ως ομορφιά αλλά κι ως αμμοθινικά ευαίσθητα συστήματα. Η αλήθεια είναι πως υπάρχει και μία ακόμη,  κρυφή 13η παραλία,  με πλάτος αμμουδιάς μόλις τέσσερα μέτρα ενώ βάθος περί τα είκοσι μέτρα μέσα στο νησί!!! Για την διαμονή σας στην Ελαφόνησο θα φροντίσουμε με κλικ εδώ... που το καλοκαίρι τελειώνει αρχές Οκτωβρίου!!!
Σίμος (Φράγκος), διάσημος, αποτελεί τη μικρή παραλία στο μαγευτικό δίδυμο μικρής και μεγάλης παραλίας στο νότιο τμήμα της Ελαφονήσου, απέναντι από τη Νήσο Κύθηρα και την Aκρα Σπαθί.

Σαρακίνικο (ναι, αυτό εδώ είναι το μοναδικό Σαρακίνικο που δεν έχει "η" και που γράφεται με όλα "ι") αποτελεί τη μεγάλη παραλία στο μαγευτικό δίδυμο μικρής και μεγάλης παραλίας στο νότιο τμήμα της Ελαφονήσου με Νοτιοδυτικο προσανατολισμό.
Κάτω Νησί,  μεγάλη αμμουδερή παραλία 1.200μέτρων στο Δυτικό τμήμα του νησιού η οποία και προστατεύεται από πλήθος νησίδων που την περιστοιχίζουν από την πλευρά της θάλασσας ενώ προς το εσωτερικό του νησιού προστατεύεται από ένα τοίχος κέδρων.
Αντίκρη από το λιμάνι του χωριού της Ελαφονήσου στην ηπειρωτική πλευρά της Ελαφονήσου βρίσκεται η Νησίδα Πετρί (Παυλοπέτρι) και η ομώνυμη υπέροχη παραλία Παυλοπέτρι με τον σημαντικότερο ενάλιο αρχαιολογικό τόπο της Ελλάδας "το Παυλοπέτρι". Βρίσκεται δίπλα στην λίμνη Στρογγύλη και αυτή η παραλία, όπως και η Πούντα, επηρεάστηκε από την έντονη μετακίνηση άμμου τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να μικρύνει σε μήκος, να χάσει πλάτος και έτσι να αποκαλυφθούν επιπλεον ταφικά μνημεία και άλλα αρχαία αλλά και τα νερά να γίνουν πιο ρηχά. Η αγκυροβολία ακόμη και μικρών σκαφών στην περιοχή απαγορεύεται καθώς προκαλεί ζημιές και καταστροφές στα αρχαια που βρίσκονται στο βυθό καθως και μετακινήσεις αυτών. 

Κοντογόνι ολόχρυση αμμουδερή παραλία μήκους 400 μέτρων μέσα στο χωριό, στην Βορειοδυτική πλευρά του χωριού της Ελαφονήσου
Καλόγερας, ουσιαστικά πρόκειται για συνέχεια της παραλίας Κοντογόνι, βρίσκεται δυτικότερα του χωριού και συνεχίζει και μετά από τον κάβο Καλογήρου όπου εκεί δεν προσφέρεται για μπάνιο επειδή ο βυθός έχει πλάκες σε σχέση με τα όμορφα και αμμουδερά ρηχά νερά στα ανατολικά του κάβου. Πλούσιοι αμμόλοφοι και τεράστια μοναδικά δέντρα 'Θαλασσόκέδρα'.
Μεγάλο Τηγάνι, μικρή παραλία εντός του χωριού, στην ανατολική του πλευρά. Στον βυθό της φιλοξενεί πλήθος αρμονικών οπών από τους κορμούς απολιθωμένων δέντρων που αρχικά ποντίστηκαν στον σεισμό του 375 μ.χ, και εν συνεχεία διαβρώθηκαν από τη θάλασσα και δημιουργήθηκαν εκατοντάδες θαλάμια.
Λεύκη, στον ομώνυμου όρμο στην δυτική πλευρά του νησιού. Το μοναδικό απάγκιο στους Νότιους - Νοτιοδυτικούς ανέμους. Λίγη ολόλευκη αμμουδιά με βραχάκια έξω έξω και το ομορφότερο χρώμα θάλασσας που υπάρχει. Τα τελευταία χρόνια πολλοί έχουν μαγευτεί από τα ιδιαίτερα χρώματα της Λεύκης κι έχουν γυρίσει την πλάτη στην απεραντοσύνη του Σίμου. Παράλληλα ο ομόνυμως όρμος αποτελεί πλούσιο ψαρότοπο γεμάτο με τα σπάνια και πανέμορφα όσο και πανέξυπνα ψάρια "κατσούλα" ή "χτένια" όπως τα αποκαλούμε εδώ στην Ελαφόνησο.
Αγλύφτης, η μοναδική παραλία με βότσαλο στο νησί. Κρυμμένη καλά πίσω από το νησάκι του Αγλύφτη στο δυτικότερο σημείο της Ελαφονήσου. Μικρή παραλία την οποία δύσκολα θα προσεγγίσετε είτε με σκάφος (προσοχή έχει ρηχά) είτε μετά από δύσκολη και επίπονη πεζοπορία από τον οικισμό στις Παναγίας τα Νησιά.
Πούντα, πανέμορφη αμμουδερή παραλία στην απέναντι ακτή της Πελοποννήσου, στην δυτική άκρη της φιλοξενεί το επίνειο του χωριού Βιγκλάφια από όπου και αποπλέουν οι λάντζες και τα οχηματαγωγά για την Ελαφόνησο.

Χαμόκελο, αμμουδερή παραλία της Ελαφονήσου στην αντίκρινη ηπειρωτικλη ακτή, Μία όαση από το αμμόλουφους και ιδιαίτερη βλάστιση και σπάνια πουλιά που βρίκεται μεταξύ της λίμνης Στρογγύλη και σαν φυσική συνέχεια της παραλίας Παυλοπέτρι προς βορά και νότια από την παραλία Μάγγανο. Ιδιαίτερα ήσυχη παραλία αφού η προσέγγισή της απαιτεί τον κύκλο της λίμνης. Πανέμορφα σημεία με μικρούς αμμόλοφους μοιάζει σαν μαγική γραμμή καθώς νότια βρέχεται από την θάλασσα και βόρεια από την λίμνη.
Μάγγανο, αμμουδερή παραλία της Ελαφονήσου στην αντίκρινη ηπειρωτικλη ακτή. Μία λεπτή λορίδα μήκους 1.700 μέτρων ακτογραμμής και πλάτους μόλις 40 μέτρων από αμμόλουφους και απάνια βιοποικιλότητα που βρίκεται μεταξύ της λίμνης Στρογγύλη και της θάλασσας. Μαζί με τη Λίμνη Στρογγύλη αποτελούν το βορειότερο τμήμα της ηπειρωτικής Ελαφονήσου. Βρίσκεται "κάτω" από το χωριό Άγιος Γεώργιος Μονεμβασιάς. Ιδιαίτερα ήσυχη παραλία αφού η προσέγγισή της απαιτεί τον κύκλο της λίμνης. Πανέμορφα σημεία με μικρούς αμμόλοφους μοιάζει σαν μαγική γραμμή καθώς νότια βρέχεται από την θάλασσα και βόρεια από την λίμνη.